Accessibility Tools

Skip to main content

Blue irományai

Válogatott írások. Kairosz, Budapest, 2006. 280 oldal. ISBN 963 9642 34 7. 2990 Ft.


Blue irományai

Válogatott írások. Kairosz, Budapest, 2006. 280 oldal. ISBN 963 9642 34 7. 2990 Ft.

„Egy regényhősnek ritkán jelennek meg a művei. Nem mintha a regényhősök nem írnának műveket, inkább szemérmesek, elrejtőznek a könyvek lapjain, nem akarják a világ elé tárni lelkükben gyökerező írásaikat, és a legtöbben az íróasztalfióknak dolgoznak” – írja a „közreadó”, Perjéssy-Horváth Barnabás, amikor megjelenteti a Kollégium blues elbeszélője, Blue munkáit.

Fura szerzetek rendhagyó helyzetekben, sommásan így jellemezhetnénk ezeket az írásokat. A mindhárom műnemben (lírában, prózában, drámában) kitáruló világ hősei karakteres egyéniségek, akik szembekerülnek környezetükkel, a rendszerváltozás előtti, elszigetelt Magyarország miliőjével, annak kilátástalanságával és unalmával, s megpróbálnak valamit kezdeni az életükkel.

Ez a hangulat a történelmi témákon is átüt, Csokonait vagy az 1848-as forradalmárokat is kortársaknak érezzük, mintha nem ment volna a könyvek által (sem) a világ elébb…

Pavlov kutyáinak szerepébe kényszerített minket a történelem.

Ezt a válogatott kötetet a Kollégium blues olvasói szemelvénygyűjteményként is kezelhetik, mert a regényben emlegetett dolgok itt megelevenednek.

Találkozás egy fiatalemberrel, akinek műhelyébe betekintve lapról lapra nyomon követhetjük íróvá érését.

A BLUE IROMÁNYAI ELFOGYOTT!