Accessibility Tools

Skip to main content

Kollégium blues

Regény. Kairosz, Budapest, 2005. 408 oldal. ISBN 963 9568 99 6. 2990 Ft.


Kollégium blues

Regény. Kairosz, Budapest, 2005. 408 oldal. ISBN 963 9568 99 6. 2990 Ft.

A regény lapjain betekinthetünk a Debreceni Református Kollégium életébe. Blue, az elbeszélő „naplójából” egy teljes tanév eseményeit átélhetjük, mintha mi is beköltöztünk volna az ősi intézménybe, újra diákok lehetünk. Persze nem akármilyen esztendőről van szó, a rendszerváltozás előtti egyik utolsó „békeévről”, 1987–1988-ról.

Perjéssy-Horváth Barnabás első regénye meghökkentően erős aurájával, nyelvi könnyedségével, a szövegbe diákos szlenget beépítő elbeszélésmódjával megragadja az olvasót, és nem engedi el az utolsó jelenetig.

A hagyományait őrző Kollégium és a tömegkultúrán szocializálódott tanulók értékrendje érdekes szimbiózist alkot. A szerző önironikus látásmódja, humoros nyelvezete élvezetessé teszi a mindentudó elbeszélő meséjét, aki szociológusi alapossággal rajzolja meg egy igazi alma mater miliőjét, beavat az iskola titkaiba, annak patriarchálisan egzotikus, sokszínű és hangulatos világba. A fordulatos cselekmény önéletrajzi alapra épül, amelybe természetesen ágyazódnak be egy érettségire készülő ifjú problémái.

A katonai fegyelemmel működő, zárt iskola növendékei próbálgatják a szabadság kis köreit, mulatságos kalandokba keverednek.

A regény főhőse, Centaur, a politikai szál mozgatója, beszédet mond Budapesten a március 15-i tüntetésen, és emiatt rendőrségi kihallgatásokra idézik. Aztán mégis kiutazhat az iskola énekkarával a nagy-britanniai kórusversenyre.